MA 5 APR.: KAAPVERDISCHE PAASBRUNCH, MEEKOKEN MET LIVESTREAM UIT DE VOLKSKEUKEN VAN CHIQUINHO & NINNY DUARTE LOPES

Serveer deze Pasen een heerlijk Kaapverdische Paasbrunch thuis voor je huisgenoten.

Op maandag 5 april – tweede Paasdag – presenteren we vanuit Belvédère’s Volkskeukenstudio een Kaapverdische mee-kook-workshop van Chiquino & Ninny Duarte Lopes live via Facebook. 

Kaapverdianen vieren Pasen graag op een traditionele manier. Veel Kaapverdianen van de eerste generatie zijn Rooms-Katholiek; ze gaan eerst naar kerk en daarna is er voor de familie en vrienden thuis een heerlijke Paasbrunch. Wat niet mag ontbreken tijdens deze overdadige brunch met vele verschillende gerechten zijn de Cuskuz en de Fonginho. Wil je deze twee authentieke Kaapverdiaanse lekkernijen ook leren bereiden? Doe dan mee met onze livestream op tweede Paasdag onder leiding van Chiquinho, Ninny en Alice en bestel het kookpakket hieronder.

De Cuskuz wordt van oudsher gemaakt in een ouderwetse bruine bloempot met gaten en is een overheerlijke lekkernij gemaakt van maismeel. De Fonginho wordt traditioneel alleen met Pasen gegeten en wordt meestal door moeders en oma’s klaargemaakt.

Over Chiquinho & Ninny
Ninny en haar partner Chiquinho staan in de Kaapverdiaanse gemeenschap bekend om hun bijzondere Cuskuz. Ze maken deze Kaapverdiaanse lekkernij in vele verschillende (moderne) smaken waardoor ze ontzettend veel fans hebben gekregen die niet meer zonder deze weekendlekkernij kunnen. Het verhaal achter de Cuskuz is ook bijzonder: de moeder van Chiquinho verbleef voor een korte vakantie in Rotterdam bij haar zoon en schoondochter en toen brak de corona pandemie uit. Ze kon niet meteen terug naar Cabo Verde, want de grenzen waren gesloten. Hierdoor verveelde ze zich, in een voor haar vreemd land en begon ze lekkere Cuskuz te maken voor familie en vrienden. Omdat de vraag niet aan te slepen was, en ze ook wist dat ze weer terug naar huis zou gaan nadat de grenzen weer open waren, besloot ze haar zoon alles te leren. Inclusief een geheim ingrediënt die ze natuurlijk niet prijs zullen geven…. Wat ze wél doen tijdens dit speciale Kaapverdiaanse Paasevent, is alle kijkers leren hoe ze een heerlijke Kaapverdiaanse basis-Cuskuz kunnen maken. Doe jij ook mee?

Een idee van en samenwerking met Kaapverdiaanse Kookworkshops
Inspirator en presentator Alice Fortes wil de Kaapverdiaanse eetcultuur behouden door middel van Kaapverdiaanse kookworkshops en kookdemonstraties. Momenteel werkt ze achter de schermen aan haar eerste Nederlandstalige Kaapverdiaans kookboek dat binnenkort uitkomt.

LET OP: 

Kosten en reserveren:
# Speciaal in deze lockdown-periode vindt het koken en vertellen live plaats via Facebook van het Verhalenhuis, op maandag 5 april tussen 11 en 12 uur. Online meekijken en leren is gratis.
# Er is een mee-kook-pakket te bestellen inclusief een ‘cuscuzeira – een couscouspan’, twee receptkaarten en alle ingrediënten (alles is vegetarisch). Dit feestelijke mee-kook-pakket – van toko de Waart – is eenmalig bij het Verhalenhuis verkrijgbaar voor een speciale Paasprijs van € 15,00 p.p.
# Let op:
-afhalen van de bestelde pakketten is mogelijk op donderdag 1 en vrijdag 2 april tussen 11 en 18 uur aan de Rechthuislaan 1 in Rotterdam-Katendrecht.
-thuisbezorgen in Rotterdam e.o. kan ook, dan komt er € 7,50 bij. Geef duidelijk naam, adres en telefoonnummer door bij bestelling.

# bestellingen moeten vóór donderdag 1 april binnen zijn.

# bestellen van het pakket kan via deze link.

Over Toko de Waart op de Nieuwe Binnenweg 357b
Toko de Waart is een begrip in Rotterdam sinds 1914. Amandio da Cruz werkte meer dan twintig jaar achter de computer als financieel medewerker maar besloot zijn leven drastisch te veranderen door deze Toko over te nemen.  Hiermee heeft hij een stukje Rotterdams erfgoed gered! Nadat hij eind 2018 de toko overnam heeft hij zijn klantenkring verder uitgebreid door zijn tropische producten ook aan te bieden via een webshop.  Toko De Waart is niet alleen gespecialiseerd in de “tropische” Surinaamse, Antilliaanse en Kaapverdiaanse keuken, maar heeft ook veel voor de Indiase en Javaanse keuken.

De Kaapverdiaanse Paasbrunch Kookworkshop in Belvédère’s Volkskeuken van Chiquinho & Ninny met presentatie van Alice Fortes
Wanneer: maandag 5 april 2021
Tijd: 11 – 12 uur live koken en vertellen via Facebook.
Bestel het bijbehorende kookpakket vóór 2 april aanstaande via bovenstaande link.

Over de Volkskeuken
De Volkskeuken is het ontmoetingsprogramma rondom identiteit en erfgoed. Rotterdammers koken voor publiek, en delen tegelijkertijd hun (persoonlijke) migratieverhaal. Rotterdam is thuishaven voor 206 verschillende nationaliteiten; volksgerechten staan dagelijks op de keukentafels in de stad. Het Verhalenhuis maakt deze graag zichtbaar en laat bezoekers de geuren, rituelen, smaken en gewoonten beleven. Ook beleven we elkaars feestdagen, herdenkingen en speciale momenten.

Dit bericht is afkomstig van Verhalenhuis Belvédère. Lees hier het nieuwsbericht.