West-Kruiskade: echwel de heetste straat van Rotterdam

De West-Kruiskade. Ooit de beruchtste straat van Rotterdam, tegenwoordig een hotspot voor foodliefhebbers van binnen en buiten de stad. De drugshandel is er de kop in gedrukt, maar spannend is het er nog steeds. Nu dankzij de vele toko’s en de keur aan Aziatische, Arabische en Caribische eethuisjes die je er vindt.

Voor minder dan een tientje eet je nergens zo lekker en gevarieerd als op de West-Kruiskade. En voor maar een paar euro’s meer haal je daar ook alles in huis voor bijvoorbeeld een Thais, Javaans of Creools doe-het-zelf-gerecht. Je hoeft er alleen maar een beetje de weg te leren kennen. Handig om dan in je boodschappentas bij je te hebben: het net verschenen boekje Spicy/De West-Kruiskade kookt.

1000 smaken

Spicy, geschreven door Irene de Vette en gefotografeerd door Maarten Laupman, is tegelijk receptenboek en een culinaire reis gids door ‘de straat met 1000 smaken’. Als zodanig is het een unieke uitgave. Voor zover bekend is er namelijk nooit eerder een kookboek over één straat gemaakt. Toch mooi dat die eer nu aan de West-Kruiskade te beurt valt. En natuurlijk ook heel terecht. Je hoeft per slot van rekening geen rechtlijnige Rotterdamse chauvinist te zijn om te 
constateren dat het er daar ‘echwel’ heel bijzonder aan toe gaat.

In Spicy maak je kennis met de uiteenlopende koks, slagers, bakkers, koks en kruideniers die de West-Kruiskade ziijn smoel geven. Ook zijn er 44 recepten van ze in opgenomen die bij elkaar een mooi beeld geven van de heetste straat van Rotterdam, of nee: van heel het land. Kruiden en specerijen uit alle windstreken gaan er over de toonbank. Zoals ook de halve wereld er komt shoppen en eten. Met de zaterdagse Afrikaandermarkt op Zuid allicht uitgezonderd, hoor je op een en dezelfde plek in Rotterdam nergens zo veel verschillende talen.

Chinatown

Natuurlijk ontbreekt in Spicy Wah Nam Hong niet. De Aziatische supermarkt is zeg maar de Appie Heijn van de West-Kruiskade. Hij zit er al sinds 1986. Met restaurant De Lange Muur, dat pal aan de overkant van de straat is gevestigd maar gek genoeg niet in de gids voorkomt, vormt de winkel het hart van het Rotterdamse Chinatown, zoals de ‘kop’ van de West-Kruiskade ook wel wordt aangeduid.

Naar Wah Nam Hong ga je bijvoorbeeld om er de benodigdheden voor ‘Kung Pao Kip’, Thaise ‘Tod Nam Pla’ en voor ‘Shanghai chow mien’ te halen. In Spicy leggen Arjan Chan en zijn vrouw Mimi, de eigenaren van Wah Nam Hong, uit hoe je zulke gerechten moet bereiden. Leuk is ook dat het boek je een kijkje achter de schermen van een Aziatische ‘suup’ verschaft, al blijft Spicy in dat opzicht verder ook wel enigszins in gebreke. Maak je een gids over de on-Nederlandse smeltkroes die de West-Kruiskade is en kom je dus letterlijk en figuurlijk ‘nog eens ergens’, neem je niet de ruimte om die couleur locale in al zijn facetten te beschrijven. Jammer.

Kiem Foei

Uiteraard wordt ook Kiem Foei uitgebreid in het Kruiskade-kookboek vermeld. Net als in multiculti-brasserie Bazar op de Witte de Withstraat weerspiegelt de menukaart van dit drukbezochte eethuis de zeer gevarieerde Rotterdamse bevolkingssamenstelling (170 nationaliteiten!). Indische, Chinese en Surinaamse koks bereiden in Kiem Foei ieder hun eigen gerechten. Nasi goreng, moksi meti, bacalhau, roti, saotosoep of een broodje pom: er staat in Kiem Foei een ‘nationale’ specialist voor elke lekkere hap boven de pannen.

Wie zich boven een dampend bord in Kiem Foei tot eigen grootse culinaire daden heeft laten inspireren, kookt thuis de pom na waarvan in Spicy het recept staat. Of hij kijkt heel avontuurlijk nog een deurtje verder op de West-Kruiskade, want de straatgids voert langs de smakelijkste adressen en dwars door zo’n beetje alle wereldkeukens. Of je nu gaat voor Kueh dadar, groene couscoustaart, pindasoep à la Gunno, Kuay Tiew Neua Tun, Peruaanse ceviche, Tang Yuan, Farofa, spaghetti alle vongole, köfte of Bhindi Coconut Masala – op de West-Kruiskade slaagt zo’n culinaire missie.

Spicy/De West-Kruiskade kookt, uitgeverij Trichis, € 19,90, te koop in verschillende Rotterdamse boekwinkels, bij kookwinkel Het Zesde Geluk (1e Middellandstraat 53 Rotterdam) en online via http://www.trichispublishing.nl.

Dit bericht is afkomstig van De Buik. Lees hier het volledige bericht.