NASSEN MET NINA || CACHUPA

Nassen kan ze, koken niet. Dus ging SOW-reporter Nina langs bij Saul Silva Monteiro en zijn vrouw Vyantie. Saul heeft zijn eigen cateringbedrijf genaamd SAUL-FOOD, geeft Kaapverdiaanse kookworkshops, is te vinden op Facebook en geeft kookles aan leerlingen van het speciaal voortgezet onderwijs. Saul heeft zelfs voor de Kaapverdiaanse president mogen koken. Nu leert hij Nina hoe ze het traditionele Kaapverdiaanse gerecht ‘Cachupa’ maakt.GESCHREVEN DOORNina van Steijn

De video is te zien via de Instagram van SOW, het recept staat hieronder. 

Ingrediënten: 

– 250 gram gedroogde witte maïskorrels
– 250 gram gedroogde oranje maïskorrels
– 250 gram gedroogde Lima bonen
– 250 gram gedroogde erwten
 
– 2 stuks chorizo (Portugese worst) in kleine blokjes
– 1 kilo gezouten varkensvlees
– 500 gram tonijnmoten in blokjes
 
– 1 cassave
– 2 groene bananen
– 1 witte ui
– 1 spitkool 
– 2 bossen waterkers 

Het recept:

Dit recept is voor 6-8 personen. Het gerecht kan op 3 verschillende manieren worden bereid.
Optie één is met vlees en vis, optie twee is vlees of vis en optie drie is vegetarisch.
Dit recept betreft optie 1. 
 
Voorbereiding:
Zorg ervoor dat je het gezouten vlees één avond van tevoren in een pan met water laat weken, dit zorgt ervoor dat het vlees minder zout is.
 
STAP 1:
Kook de maïs en de bonen ± 45 minuten in een snelkookpan. Het kan ook in een gewone kookpan, kook dan de mais en bonen ± 2 uur.
 
STAP 2:
Zet een andere grote pan op het vuur met 2,5 liter water.
Voeg een gesnipperd ui, 2 laurierblaadjes, een scheut olijfolie en een snufje kruidnagel toe.

STAP 3:
Breng het geheel aan de kook om vervolgens de bonen en maïs toe te voegen.
Laat het geheel rustig doorkoken tot de bonen en maïs beetgaar zijn.

STAP 4:
Voeg zodra de bonen en maïs beetgaar zijn het varkensvlees toe. Laat het geheel een half uur doorkoken.

STAP 5:
Voeg de chorizo en tonijn toe. Laat het geheel vervolgens 20 minuten doorkoken.
Zorg ervoor dat je goed roert zodat alle ingrediënten mengen.
 
STAP 6: 
In de laatste fase voeg je de cassave (in grote blokjes), bananen (door 3 gesneden) en spitskool (grofgesneden) toe, blijf goed roeren.
 
STAP 7:
Roer nog een keer goed door, voeg de waterkers toe en eventueel een groentebouillonblokje.
Jouw Cachupa is klaar, nassen maar!
 
Tip: Als het niet lukt om het gezouten varkensvlees een dag van tevoren te weken dan kun je ook ervoor kiezen om het overtollige zout uit te koken.

Dit bericht is afkomstig van TV Rijnmond. Lees hier het nieuwsbericht.