Geschreven door de Havenloods
Rotterdam – Een echte Rotterdamse is de Kaapverdiaanse Alice Fortes. En bij toeval zomaar een echte kokkin. Vrijdag lanceerde ze haar tweede kookboek ‘De verborgen Kaapverdiaanse keuken’ in het Verhalenhuis Belvedère. Een boek vol authentieke gerechten in een nieuw jasje, op maat gemaakt voor de moderne keuken. “Eten verbroedert, daarom is het zo belangrijk dat die recepten niet verloren gaan.”
Door Astrid van Unen
Fortes (1971) is geboren en getogen in Rotterdam-West in een tijd dat er nog niet zoveel Kaapverdianen in Nederland woonden. Ze is een echte codde, de jongste thuis die lekker verwend werd. Haar moeder stond altijd te koken en iedereen kon mee-eten. Lachend: “Maar mij heeft ze nooit leren koken.” Nadat haar ouders remigreerden naar Kaapverdië, kon Fortes er niet meer omheen. Ze verdiepte zich in Italiaanse recepten en de wereldkeuken. “Maar aan het Kaapverdische eten waagde ik me niet, daar was ik een beetje bang voor.” Haar zussen, bij wie ze regelmatig vroeg om Kaapverdische gerechten, gaven haar het laatste zetje. “Zij waren het op een bepaald moment zat en zeiden: ‘Maak het zelf!’ Maar hoe dan?!”